Vienti ja liikevaihto lisääntyivät 35 % Business Finlandin rahoittamissa pk-yrityksissä

Business Finland 14.2.2018 9.02
Uutinen

Business Finland myönsi viime vuonna suurimman osan rahoituksestaan pienille ja keskisuurille yrityksille. Innovaatiorahoituksella on selvä vaikutus yritysten kansainväliseen menestykseen.

"Rahoittamissamme pk-yrityksissä sekä vienti että liikevaihto ovat kasvaneet 35 prosenttia vuosina 2013–2016. Muut teollisuus- ja palvelualojen pk-yritykset kasvattivat liikevaihtoaan 4 prosenttia samana aikana", kertoo Business Finlandin pääjohtaja Pekka Soini.

Viime vuonna Business Finland myönsi rahoitusta yhteensä 510 miljoonaa euroa. Rahoituksesta 398 miljoonaa euroa myönnettiin yrityksille ja 112 miljoonaa euroa tutkimusorganisaatioille. Yritysrahoituksessa tutkimus- ja kehitysavustusten osuus oli 221 miljoonaa euroa ja tuotekehityslainojen 176 miljoonaa euroa. Myönteisen rahoituspäätöksen sai 4485 projektia 6300 hakemuksesta.

Lisää Business Finlandin avainlukuja julkistetaan myöhemmin keväällä: maaliskuussa kerromme uusista matkailun tunnusluvuista ja huhtikuussa kansainvälisistä suorista investoinneista Suomeen.

Yritysrahoituksesta 74 prosenttia pk-yrityksille

Vuonna 2017 Business Finland rahoitti pk-yrityksiä 292 miljoonalla eurolla eli 74 prosentilla kaikesta yritysrahoituksesta. Summasta 142 miljoonaa euroa myönnettiin alle 6-vuotiaille startup-yrityksille. Vuonna 2017 lanseerattu innovaatioseteli näkyi uusien yritysrahoitusasiakkaiden määrässä. Uusia rahoitettuja yrityksiä oli ennätysmäärä 2304 kappaletta.

"Yritykset ovat innovaatiosetelin avulla päässeet tutustumaan palveluihimme. Joukossa on hyviä yrityksiä, joilla on kykyä haastavampiinkin kehitysprojekteihin, kunhan innostuvat", Soini iloitsee.

Rahoituksen lisäksi Business Finlandin edisti yritysten vientiä monin tavoin. Kasvuohjelmissa oli viime vuonna mukana yhteensä 1400 yritystä ja neuvontapalveluita tarjottiin noin 3000 pk-yritykselle.

"Kasvu ei synny tyhjästä. Business Finland huomioi uudistumisen, kasvun ja kansainvälistymisen tarpeet yritysten elinkaaren eri vaiheissa", Soini sanoo.

Ekosysteemeillä vauhtia yritysten ja tutkimusorganisaatioiden verkottumiseen ja kilpailukykyyn

Yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välinen yhteistyö Business Finlandin rahoittamissa projekteissa on laskenut budjettileikkausten vuoksi rajusti. Vuonna 2016 yhteistyön määrä väheni 25 prosenttia, ja samalla tasolla verkottumisessa oltiin viime vuonna.

"Tämä on harmillista, sillä kilpailukykyisimmät innovaatiot syntyvät yhteistyössä, jossa eri kokoiset yritykset rakentavat osaamista ja liiketoimintaa julkista tutkimusta hyödyntäen", Pekka Soini korostaa.

"Suomalaiset yritykset ovat usein liian pieniä pärjätäkseen yksin globaaleilla markkinoilla. Tarvitaan vetovoimainen innovaatioympäristö, jossa yritysten on hyvä yhdessä kasvaa, uudistua ja menestyä ja johon muodostuu maailman parhaita ekosysteemejä. Tätä edistämme Business Finlandissa."

Lisätiedot

Reijo Kangas
Johtaja
reijo.kangas (at) businessfinland.fi
Puhelin +358 (0)2950 55892


Tekes ja Finpro yhdistyivät vuoden 2018 alussa Business Finlandiksi. Business Finland edistää innovaatiovetoista viennin kasvua ja houkuttelee kansainvälisiä investointeja ja matkailijoita Suomeen. Tavoitteena on kehittää Suomesta vetovoimainen ja kilpailukykyinen innovaatioympäristö, jossa yritysten on hyvä kasvaa, uudistua ja menestyä. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa.
www.businessfinland.fi

Business Finland Business Finland Team Finland