Team Finland -verkosto vahvistui kokeneilla asiantuntijoilla kolmella mantereella

Ulkoasiainministeriö 11.4.2016 14.06
Uutinen

Kuusi uutta kansainvälisen liiketoiminnan asiantuntijaa on rekrytoitu Suomen suurlähetystöihin ja pääkonsulaatteihin maailmalla. Yli viidensadan hakijan joukosta tehtävään valituilla on vakuuttava kokemus liike-elämästä ja maailmalla toimimisesta. Asiantuntijoihin on ladattu kovat odotukset, mutta kova on myös maailmalle asettuvien motivaatio.

Asiantuntijat aloittavat työnsä kolmella mantereella: Veijo Komulainen New Yorkissa, Aki Luukkainen Los Angelesissa, Riku Mäkelä Singaporessa, Kimmo Laaksonen Teheranissa, Jarno Valkeapää Ottawassa ja Arto Mankinen Ankarassa.  Kolmen vuoden pituiset pestit ovat osa Suomen kilpailukyvyn vahvistamiseen tähtäävää hallituksen kärkihanketta ja Team Finland -toiminnan kehittämistä.  

Asiantuntijat keskittyvät suomalaisten yritysten vientiponnisteluiden tukemiseen ja avustamiseen yhteistyössä Team Finland -verkoston ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Myös ulkomaisten investointien hankinta Suomeen sekä innovaatioyhteistyö kuuluvat toimenkuvaan.

Singaporessa työ on jo käynnistynyt lupaavasti.

- Suomalaisilla yrityksillä on loistavat mahdollisuudet tehdä kauppaa Singaporessa ja laajentaa Singaporesta vientiään myös ASEANin alueelle, Kiinaan ja Intiaan, Riku Mäkelä innostuu.

Mäkelä on toiminut pitkään Intiassa ja Vietnamissa. Hän siirtyy uuteen tehtävään Vietnamin startup-ekosysteemiä kehittävästä Suomi-Vietnam Innovaatiokumppanuus-ohjelmasta.

Veijo Komulaisen asemapaikassa Yhdysvalloissa käydään kuumaa vaalidebattia ja työpaikat ovat keskeinen teema.

- Taala on vahva, mikä tekee selkeästi tilaa suomalaisellekin viennille. ICT-palveluissa on tilaa New Yorkissa; approach on meillä jonkin verran modernimpi ja asiakaslähtöisempi. Onshoring ja digitalisaatio tarjoavat mahdollisuuksia isojen paikallisten toimijoiden kyljessä, muun muassa KONEella ja Fortumilla pitkään työskennellyt Komulainen analysoi.

Yhdysvaltoihin Piilaakson pyörteisiin suuntaavalla Aki Luukkaisella on myös selkeät konseptit tulevaan kauteen.

- Odotan innokkaasti, että pääsen hyödyntämään kansainvälisen liiketoiminnan kokemustani pörssiyhtiöistä ja start upeista koko Suomen yrityskentän hyväksi. Tarkoituksena on tehdä aktiivista myyntityötä loistavalle Suomi-yritysten portfoliolle, Luukkainen lupaa.

Hänellä on kokemusta muun muassa aaltovoimateknologiaa kehittävän Wellon toimistusjohtajan tehtävästä sekä it-yritys Tellabsilta.

Kanadaan juuri siirtynyt Jarno Valkeapää odottaa myös paljon uudelta tehtävältään.

- Kanadan markkina on valtava ja hyvin fragmentoitunut. Suomalaisen tarjonnan ja Kanadan markkinan business-potentiaalin kohtauttaminen on haasteellinen, innostava ja tiukkaa fokusointia vaativa tehtävä. Tässä Team Finland -kasvuohjelmat ovat jo nyt osoittautuneet erinomaisiksi työkaluiksi, aiemmin mm. Finpro Lapin aluepäällikkönä ja konsulttina Shanghaissa työskennellyt Valkeapää pohtii.

Kimmo Laaksosen siirtyminen Teheraniin odottaa vielä viisumia, mutta uuteen tehtävään liittyvät tavoitteet ovat selkeät.

- Haluan luoda verkoston ihmisistä, yrityksistä ja virastoista ja siten auttaa suomalaisia yrityksiä pääsemään Iranin markkinoille. Painopisteenä ovat kasvuohjelmien yritykset, mutta myös suomalainen perusteollisuus. Henkilökohtaisesti odotukseni ovat kovat ja tavoitteet on asetettu korkealle, Laaksonen toteaa.

Laaksonen on tehnyt aiemmin vakuuttavan uran kansainvälisen myynnin parissa muun muassa Ahlstromilla, Tiedolla ja Stora Ensolla.

Teksti: Saana Halinen, sisältö- ja viestintäasiantuntija, ulkoministeriö