Suomen parhaat älykaupunkiosaajat koolla 100 Lasissa -tapahtumassa

Tekes 11.12.2017 16.16
Tiedote

Tiistaina 12.12. järjestettävä Tekesin ohjelmien yhteinen suurtapahtuma 100 Lasissa tuo yhteen huippupuhujat sekä lähes 70 parasta Tekesin rahoittamaa älykaupunkihanketta yrityksistä ja tutkimuslaitoksista.

"Tulevaisuuden menestyvä kaupunki on ihmisläheinen ja älykäs. Sen energia-, liikenne- sekä rakentamisratkaisut tarvitsevat toimiakseen monenlaista huipputeknologiaa (esim. 5G, VR/AR, 3D-tulostus) ja tutkimusta. Näistä kaikista löytyy maailman huippuosaamista Suomesta. Nyt on todellakin koolla parhaat älykaupunkeihin liittyvät ekosysteemityyppiset yritys- ja tutkimusprojektit sekä kaupungit, joita Tekes on rahoittanut. Kannattaa tutustua", sanoo Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelman päällikkö Karin Wikman.

Tapahtumassa esiintyvät muun muassa Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri, joka kertoo Nokian visioista tulevaisuuden älykkäistä kaupunkiratkaisuista. Paneelikeskustelussa käydään läpi miltä tulevaisuuden kaupunki näyttää, tuntuu ja kuulostaa ja millaista yhteistyötä kehitys edellyttää. Keskustelijoina ovat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, ABB:n maajohtaja Pekka Tiitinen, robotiikkajohtaja Merja Fischer Stariasta sekä Tekesin pääjohtaja Pekka Soini. Eurooppalaista näkökulmaa älykaupunkikehitykseen tuo Margit Noll, Urban Europen puheenjohtaja.

Tapahtumassa julkistetaan myös parhaat Tekesin rahoittamat älykaupunkihankkeet esittelevä Smart City Solutions from Finland. Julkaisu on ladattavissa Fiksu kaupunki -ohjelman sivuilta, www.tekes.fi/smartcitysolutions.

Fiksuihin kaupunkeihin liittyvät kehitys- ja kansainvälistymistoimet jatkuvat myös tulevassa Business Finlandissa muun muassa 5G-, Älykäs energia- ja Teollinen internet -ohjelmissa sekä valmisteilla olevissa liikenne- ja alustatalousohjelmissa. Innovatiiviset julkiset hankinnat ovat myös tärkeä työkalu asian edistämiseksi.

"100 Lasissa on hyvä esimerkki rahoituksemme vaikuttavuudesta innovaatioiden katalyyttina. Jokainen Tekesin sijoittama euro on saanut yritykset investoimaan kaksi euroa tutkimus- ja kehitystoimintaan. Tekesin rahoittamissa pk-yrityksissä liikevaihdon kasvu oli 56 prosenttia keskimääräistä nopeampaa vuosien 2012–2015 aikana. 100 Lasissa tuo myös esiin laajan verkostoitumisen ja yhteistyön, jota Tekes on tehnyt yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. Yhteistyö jatkuu entistä tiiviimpänä Business Finlandissa, jonka yksi päätavoite on Suomen nostaminen maailman houkuttelevimmaksi testbediksi sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan että investointien kohteeksi parhaille kotimaisille sekä kansainvälisille toimijoille", toteaa Tekesin strategia- ja ohjelmatoiminnasta vastaava johtaja Mika Lautanala.