Sarokal Test Systems Oy: Oululaisyhtiö kasvaa 5G-tekniikan tahdissa

2.2.2017 13.32
Uutinen

Asiakkaina maailman suurimmat tukiasemavalmistajat ja niiden mikropiirien valmistajat. Käsissä itse kehitettyä testausteknologiaa, joka ratkoo tukiasemiin liittyviä ongelmia myös seuraavan sukupolven 5G-tietoverkoissa. Oululaisen Sarokal Test Systems Oy:n tulevaisuus näyttää lupaavalta ja sen rakentamisessa on ollut apuna myös Team Finland -verkosto.

Seuraavan sukupolven 5G-verkkojen ennustetaan olevan kaupallisessa käytössä vasta vuoden 2020 jälkeen. Sen vaatimaa teknologiaa on kuitenkin kehitetty jo vuosien ajan. Yksi näistä 5G-pioneereista on oululainen Sarokal Test Systems Oy, jonka kehittämä työkalu testaa tukiaseman eri osia ja ratkoo niiden sisäisiä liikennesolmuja.

Yhtiön testaustyökalulla voidaan esimerkiksi tarkkailla verkkomaston ja siihen maanpinnalla kytkeytyvän siirtoyksikön välistä liikennettä. Niiden välimatkat ovat kasvaneet jatkuvasti, mikä on samalla lisännyt herkkyyttä erilaisille häiriöille.

Tulevissa 5G-verkoissa nopeudet ja tiedonsiirtomäärät kipuavat aivan uusiin lukemiin. Nykyisistä gigabiteistä siirrytään terabitti-luokkaan, mikä tuo entistä kovempia vaatimuksia verkkojen häiriöttömälle toiminnalle. Lisähaasteena on se, että tiedonsiirtokapasiteetin tulisi olla tukiaseman kantaman reuna-alueilla likipitäen sama kuin sen lähellä.

Toinen kerta toden sanoo

Toimitusjohtaja Harri Valasma tunnustaakin, että yhtiö on nyt liikkeellä oikealla tuotteella ja oikeaan aikaan.

– Alkuperäinen idea testilaitteesta syntyi jo 2008, mutta silloin olimme liikkeellä turhan aikaisin ja hieman väärällä fokuksella. Otimme uuden startin vuonna 2013. Nyt teknologiamme kiinnostaa mikropiiri- ja laitevalmistajia sekä operaattoreita, Nokia Networks- ja Mentor Graphics-taustan omaava Valasma toteaa.

Työkalun toimivuutta todistaa se, että asiakkaiksi on saatu keskeiset verkkotoimittajat ja heidän mikropiiritoimittajansa. Noin 2,5 miljoonan euron liikevaihdosta jo kolme neljäsosaa tulee viennistä.

– Vuonna 2017 aiomme avata toimipisteet Kiinaan ja Yhdysvaltoihin. Tavoitteena on saada asiakkaiksi myös tukiasemien ostajat eli operaattorit, Valasma visioi.

Team Finland monessa mukana

Sarokalin purjeisiin puhaltaa parhaillaan myötätuuli. Yhtiö on saanut taakseen oululaisen pääomasijoittajan Butterfly Venturesin. Tärkeää tukea on tarjonnut myös Team Finland -verkosto.

– Team Finlandin kanssa pidetyn kehittämispalaverin jälkeen saimme palveluehdotuksen. ELY-keskuksesta olemme saaneet apua viennin käynnistämiseen, päässeet mukaan erilaisiin kansainvälistymisprojekteihin ja rakentaneet ISO 9001 -laatujärjestelmän. Uuden tuotteen perusajatus konseptoitiin Tekesin Presto-hankkeessa. Tekesin ohjelmat ovat olleet myös sen jälkeen tärkeitä oman toimintamme, tuotteidemme ja palveluidemme kehittämisessä. Patentointiin ja tuotesuojaukseen liittyvissä asioissa apunamme on ollut Patentti- ja rekisterihallitus, toimitusjohtaja kiittelee.

Oulu on Valasman mukaan Sarokalille täydellinen kotipaikka. Seudulla on paljon alan osaamista ja lisäksi käytössä on 5G-testiverkko, jossa on mukana kymmenkunta yritystä.

– Ilman testiverkossa mukana olevaa yritysjoukkoa emme olisi näin pitkällä. Se on tarjonnut testausympäristön lisäksi tärkeitä kumppanuuksia ja asiakkuuksia, Valasma kiittelee.

Sarokalin tavoitteena on kasvattaa liikevaihto 10–15 miljoonaan euroon ja nostaa työntekijämäärä noin 70 henkilöön vuoteen 2020 mennessä. Pääpaikka säilyy Oulussa, mutta asiakkaita on kaikilla keskeisillä markkina-alueilla.

Yhtiön nimeä ei ensi kuulemalta yhdistä 5G-teknologiaan ja tämän tunnustaa myös toimitusjohtaja.

– Sopivan nimen keksiminen taitaa olla monelle aloittavalle yritykselle lähes ikuisuuspulma. Sarokal on yhdistelmä kolmen lapseni etunimistä, joten olkoon Sarokal perheen neljäs baby, Vasama naurahtaa.
 

Sarokal Test Systems Oy

Vuonna 2013 perustettu oululaisyritys on erikoistunut 4G- ja 5G-verkkojen testausteknologiaan ja suunnannut alusta lähtien kansainvälisille markkinoille. Yrityksen asiakkaina on operaattoreita sekä verkkolaite- ja mikropiirivalmistajia. Noin 2,5 miljoonan euron liikevaihdosta 75 prosenttia kertyy Suomen ulkopuolelta. Työntekijöitä on 21.

Team Finlandin rooli

Sarokal on saanut tärkeää tukea paikalliselta ELY-keskukselta, joka on tarjonnut resursseja ja asiantuntija-apua mm. vientiin ja kansainvälistymiseen. Tekesin asiantuntijoilta on saatu vinkkejä oman toiminnan ja tuotteen kehittämiseen. Sarokal on myös osallistunut mm. Tekesin Presto-ohjelmaan. PRH on ollut apuna patentointiin ja tuotesuojaukseen liittyvissä asioissa.

Edistysaskeleita matkalla maailmalle 

Sarokal sai ensimmäisen tuotteensa markkinoille vuonna 2009. Yhtiö oli vuosina 2011–13 mukana Tekes-vetoisessa Presto-projektissa. Vuonna 2013 tuoteliiketoiminta eriytettiin omaksi yritykseksi. Myyntiä viriteltiin alusta lähtien myös Yhdysvaltoihin, josta saatiin ensimmäinen iso asiakas 2015. Samana vuonna Sarokal sai myös merkittävän pääomasijoituksen ja löysi ensimmäiset ulkomaiset jakelijansa. Vuonna 2015 käynnistyi 5G-teknologian kehittämisprojekti. Vuonna 2016 yhtiö oli mukana ELY-keskuksen laatu- ja kansainvälistymisprojektissa ja solmi jakelijasopimukset Eurooppaan, Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Intiaan, Japaniin, Koreaan ja Kiinaan.