Sähköautopalvelujen tarjoaja haki apua Afrikan markkinoille

26.8.2016 15.14
Uutinen

Espoolainen EkoRent lanseerasi pari vuotta sitten vuokrattavat sähköautot pääkaupunkiseudulla. Nyt yhtiö mielii Afrikan markkinoille, joille se haki lisäevästystä Team Finland -päivästä 25. elokuuta.

Mikäli espoolaisen sähköautojen vuokraukseen ja yhteiskäyttöön erikoistuneen EkoRentin lähivuosien kasvusuunnitelmat toteutuvat, voi suomalaisyrityksen seuraavan sukupolven palvelua hyödyntää piakkoin myös Afrikan suurkaupungeissa.

Yhtiön tavoitteena on rakentaa Tekesin ja yksityissijoittajien rahoittaman pilotin avulla SmartCity-konsepti, joka yhdistää sähköautot, aurinkoenergian ja mobiilisovelluksella toimivat kyytipalvelut.

Kuljetuspalveluna sähköautot ratkovat omalta osaltaan myös julkisen liikenteen solmuja. Lataus hoituisi pääosin aurinkoenergialla. Pilottikohteena voisi toimia esimerkiksi miljoonakaupunki Nairobi, jonka kokemusten pohjalta edettäisiin askel kerrallaan myös muualle Afrikkaan.

Paljon potentiaalia

EkoRentin fokuksessa Suomessa ovat enimmäkseen julkista liikennettä käyttävät kaupunkilaiset, joilla kuitenkin on satunnaista auton tarvetta. Toinen tärkeä kohderyhmä ovat yritykset. Palvelulla on Suomessa runsaat 1700 käyttäjää.

Afrikassa yritystä kiinnostaa sen valtava kasvupotentiaali. Julkinen liikenne on vielä lapsenkengissä ja auto on useimmille ylivoimaisen kallis hankinta. Myös polttoaine on Afrikassa elintasoon nähden kallista. Keskiluokkaisten kaupunkilaisten joukko kasvaa, mikä johtaa myös paheneviin liikenneruuhkiin.

Team Finland -päivän Speed Dating -tapaamisessa toimitusjohtaja Juha Suojanen esitteli yhtiön liikeideaa ja kasvustrategiaa ulkoministeriön Itä- ja Länsi-Afrikan yksikön päällikön paikalta Addis Abeban suurlähettilääksi siirtyvälle Helena Airaksiselle. Samalla hän haki vinkkejä, joiden avulla pilottihanketta voisi Afrikan sarven seuduilla edelleen edistää.

– Todella mielenkiintoista. Olette liikkeellä hyvällä idealla ja oikeaan aikaan, Airaksinen kiitteli.

Apua kontaktien rakentamiseen

Airaksinen perusti näkemyksensä siihen, että liikkuminen on monessa Afrikan suurkaupungissa hankalaa. Hän mainitsi esimerkkinä Etiopian, jossa kehitetään raideliikennettä varsin mittavin panoksin. Työmaata riittää silti vielä vuosiksi.

– Lisäksi kannattaa huomata, että koko maanosa tähtää hiilivapaaseen tulevaisuuteen, Airaksinen lisäsi.

Vinkkinä oli hankkia kontakteja sikäläisiin hotelliketjuihin sekä etenkin kaupunkien virkakoneistoon.

– Ja totta kai mekin olemme apuna luomassa yhteyksiä. Kaiken kaikkiaan on virkistävää ja rohkaisevaa nähdä, kuinka paljon Suomessa on pk-yrityksiä, joilla on huippuluokan tuote ja halua lähteä maailmalle. Team Finland -verkoston pitää olla siinä apuna, Airaksinen tiivisti päivän antia.

Tapahtuma sai kehuja myös Suojaselta.

– Palvelujen ja tuotteiden tarjoaminen toisella mantereella vaatii paljon taustatyötä ja suunnittelua. Team Finlandin kautta on mahdollisuus verkostoitua markkinat syvällisesti tuntevien henkilöiden kanssa. Näistä Speed Dating -sessioista sain hyviä vinkkejä ja useita kontakteja, joiden kanssa voin jatkaa keskustelua pilotistamme, toimitusjohtaja kiitteli.