Picote Oy: Putkistojen sukitustekniikan osaaja kasvaa kansainvälistymällä

20.9.2016 11.38
Uutinen
Picote Oy: Putkistojen sukitustekniikan osaaja kasvaa kansainvälistymällä
Sukittamisen suosio piilee menetelmän vaivattomuudessa ja nopeudessa. Kuva: Picote

Porvoolainen Picote Oy keskittyi vielä vuosikymmenen vaihteessa uudis- ja korjausrakentamiseen. Team Finland -verkoston tuella perheyrityksestä on kasvanut muutamassa vuodessa maailmaan terävimpään kärkeen lukeutuva putkistojen sukitustyökalujen valmistaja, jolla on jälleenmyyjiä ympäri maailmaa sekä yhtiöt Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.

Vesi- ja viemäriputkistojen peruskorjaaminen niin sanotulla sukitusmenetelmällä kasvattaa suosiotaan tasaisesti. Sukittamisen suosio piilee menetelmän vaivattomuudessa ja nopeudessa: vanhan purkamisen ja uuden rakentamisen sijaan linjastot saneerataan tekemällä vanhojen putkien sisäpuolelle uusi putki.

Perinteistä linjasaneerausta huomattavasti kevyemmästä, niin sanotusta No-Dig-tekniikasta innostuttiin kymmenkunta vuotta sitten myös porvoolaisessa Innotia Oy:ssä. Perinteikäs rakennusliike haki lupaavia kasvunäkymiä avaavasta saneeraustekniikasta uutta tukijalkaa liiketoiminnalleen. Samalla yrityksen nimeksi vaihdettiin Picote.

Varsin pian yrityksessä huomattiin, että homma sujuisi vielä sutjakkaammin, jos käytössä olisi sopivia erikoistyökaluja. Etenkin putkihaaroitusten työstäminen osoittautui haasteelliseksi. Niinpä paremmat työkalut päätettiin rakentaa itse.

– Matkustimme keväällä 2012 Saksaan vesi- ja viemärialan erikoismessuille saksalaisen jälleenmyyjämme kanssa. Kehittämämme sukitustyökalut herättivät heti kosolti kiinnostusta. Siitä se lähti, markkinointijohtaja Katja Lindy-Wilkinson muistelee yrityksen käännekohtaa. Hän vetää nykyisin myös Picoten Yhdysvaltojen ja Englannin yhtiöitä.

Kertaheitolla vientimarkkinoille

Pian menestyksekkään messumatkan jälkeen Picote perusti oman myyntiyhtiön Englantiin. Syksyllä 2012 se puolestaan käynnisti Tekes-rahoitteisen kehityshankkeen, jolla Picoten kurssia käännettiin selkeästi kasvun ja kansainvälistymisen suuntaan.

Uusien tuotteiden kehittämisen ohella kehityskohteiksi otettiin yrityksen palvelukonseptit ja tuotantoprosessit. Vientimarkkinoille rakennettiin oma liiketoimintamalli markkinakartoitusten pohjalta. Euroopan ohella päätettiin panostaa etenkin Yhdysvaltain markkinoihin.

Tulokset olivat Lindy-Wilkinsonin mukaan suorastaan uskomattomia. Jo vuoden kuluttua Picoten laitevalmistuksen liikevaihdosta huikeat 85 prosenttia kertyi viennistä. Runsas kolmannes viennistä suuntautui Euroopan ulkopuolelle, Yhdysvaltojen ohella muun muassa Australiaan.

– Tekesin tuki ja koko Team Finland -verkoston asiantuntemus ovat olleet todella tärkeitä koko yhtiön kehitykselle, kun toimintamme painopistettä on siirretty saneerauksesta laitevalmistukseen ja jälleenmyyjien palvelemiseen, kertoo Lindy-Wilkinson.

Valoisat markkinanäkymät

Nykyisin noin viisikymmentä henkilöä työllistävä Picote tekee runsaan 8 miljoonan euron liikevaihtoa. Noin puolet liikevaihdosta kertyy laitemyynnistä, joka on tänä päivänä 90-prosenttisesti vientikauppaa. Jälleenmyyjiä yrityksellä on 15 eri maassa ja verkoston laajentamiseen satsataan edelleen. Myös patenttisalkku jatkaa kasvuaan. Samalla panostetaan uusiin tuotelanseerauksiin.

Markkinointijohtajan mukaan Picoten kasvunäkymät ovat valoisat.

– Kiinteistökanta ikääntyy kaikkialla ja samalla kasvaa putkistosaneerauksien tarve. Lisäksi sukitusmenetelmää voidaan hyödyntää kunnallistekniikkapuolella, joten sielläkin on edessä suuria työmaita. Niissä tarvitaan sekä tämän teknologian osaajia että tehokkaita työkaluja, Lindy-Wilkinson toteaa.

Picote Oy
Vuonna 1993 perustettu porvoolaisyritys, joka päätti vuonna 2008 keskittyä perinteisen uudis- ja korjausrakentamisen sijaan vesi- ja viemäriputkistojen korjauksiin sukitusmenetelmällä. Samalla se alkoi kehittää sukittamiseen tehokkaampia työkaluja, joille löytyi nopeasti vientimarkkinoita.

Picote työllistää viitisenkymmentä henkilöä ja runsaan 8 miljoonan euron liikevaihdosta jo puolet kertyy laitemyynnistä. Sillä on jälleenmyyjiä on 15 maassa sekä omat yhtiöt Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Team Finlandin rooli
Picote on saanut matkan varrella paljon apua Team Finland -verkostolta. Tärkeimpiä verkoston yhteistyökumppaneita ovat olleet Tekes ja Finnvera, jotka ovat rahoittaneet yhtiön tuotteiden ja palveluiden kehittämistä sekä auttaneet rakentamaan yritykselle kansainvälistä liiketoimintamallia. Arvokasta on ollut myös Team Finlandilta  saatu apu yhtiön strategian ja tuotantoprosessien kehittämiseen ja varaston kasvattamiseen.

Edistysaskeleita matkalla maailmalle 
Vuonna 2014 päättyneen Tekes-kehitysprojektin ansiosta Picoten vienti kasvoi ja yhtiöön palkattiin ammattitaitoinen tuotantojohtaja. Samalla kehitettiin tuotantoprosesseja ja palvelukonsepteja, jotka auttoivat vastaamaan nopeasti kasvaneeseen myyntiin. Tuotekehitysrahoituksen turvin pystyttiin laajentamaan tuoteperheitä, mikä puolestaan näkyi liikevaihdon kasvuna. Samalla palkattiin lisää henkilöstöä.