Oy Lifa Air Ltd: Sisäilmaosaaja kasvaa Kiinassa

17.2.2017 12.52
Uutinen

Kiinteistöjen sisäilman puhdistukseen erikoistunut helsinkiläinen Lifa Air on suunnannut jo vuosien ajan pitkäjänteisesti kansainvälisille markkinoille. Laitemyyntiä on jo noin sataan maahan, mutta lupaavimmat kasvumarkkinat Kiinassa ovat vasta avautumassa. Lifa Airin tärkeä kumppani on Team Finland -verkosto.

Vuonna 1988 perustetun Lifa Air -konsernin hallituksen puheenjohtajan Vesa Mäkipään kalenteri on ollut viime vuodet varsin täynnä. Eivätkä Aasian markkinoista vastaavan yrittäjän kiireet suinkaan ole helpottamassa, sillä kiinteistöjen ilmanvaihto- ja puhdistusteknologiaan erikoistunut yhtiö on tekemässä Kiinassa todellista läpimurtoa.

Ilmanlaatu on sikäläisissä suurkaupungeissa jo mittava ongelma, mikä on lopulta tunnustettu myös päättäjätasolla. Tämä johtaa jättimäisten markkinoiden avautumiselle Lifa Airin kaltaisille puhtaan sisäilmateknologian tarjoajille.

– Toimme hiljattain markkinoille kuluttajille tarkoitetut ilmanpuhdistimet, joita myydään jo noin tuhannen kappaleen päivävauhtia. Onneksi meillä on näille laitteille Kiinassa oma tehdas, muuten kysyntään olisi aika mahdotonta vastata, Mäkipää toteaa.

Potkua Pekingin olympiakisoista

Lifa Airin etuna on, että yhtiö on toiminut Kiinassa jo kymmenisen vuotta. Tärkeä merkkipaalu olivat Pekingin olympialaiset, joissa helsinkiläisyritys vastasi muun muassa urheiluhallien ja urheilijoiden majoitustilojen ilmanvaihdon puhtaudesta.

– Useissa majoitustiloissa ja halleissa oli sisäilmaongelmia, jotka aiheuttivat urheilijoille oireita. Meidän teknologiallamme ja laitteillamme asiat saatiin nopeasti kuntoon. Se oli meille todella tärkeä referenssi, joka on auttanut useasti eteenpäin, kahdeksan vuotta Hong Kongissa asunut Mäkipää toteaa.

Lifa Airin osaamistasosta kertoo myös se, että lukuisten luksushotellien ja edustustilojen ohella sen laitteita on käytössä muun muassa Vatikaanissa sekä Ferrarin autotehtaalla. Perinteisempiä kohteita ovat koulut, toimistotalot ja sairaalat.

Kansainvälisille markkinoille helsinkiläisyritys päätti suunnata vuosituhannen vaihteessa, kun kotimaan kysyntä alkoi näyttää rajalliselta. Bisnes pohjautui pitkään asbestiin ja muihin vaarallisiin aineisiin liittyviin kiinteistöjen tutkimuksiin ja saneerauksiin. Home- ja kosteusvaurioiden konsultoinnit tulivat kuvaan 1990-luvun lopulla.

Ensiaskeleet Lifa Air otti Saksan markkinoilla. Ne opettivat ulkomaankaupan untuvikoille monta tärkeää perusasiaa, muun muassa tekniikan ehdottoman toimivuuden ja laitteiden käyttövarmuuden merkityksen. Samoihin aikoihin ovet aukenivat Mäkipään mukaan hitaasti myös Aasiassa.

– Huomasimme useaan otteeseen, että olimme vähintään viisi vuotta aikaamme edellä. Sisäilmateknologian markkinat ovat alkaneet aueta toden teolla vasta nyt. Ja kasvupotentiaali on valtava.

Team Finland avannut monia ovia

Lifa Airin laitteita on myyty jo yli sataan eri maahan. Konsernin noin 10 miljoonan euron liikevaihdosta peräti 90 prosenttia kertyy viennistä. Huikeista kasvunäkymistä kertoo jotain se, että kahden vuoden päästä liikevaihdon ennakoidaan olevan jo 25 miljoonaa euroa.

Mäkipään mukaan Team Finland -verkosto on ollut kasvussa ja kansainvälistymisessä yritykselle erittäin tärkeänä tukena. VTT on ollut keskeinen kumppani, kun yhtiö on kehittänyt omaa puhdistusteknologiaansa ja koneitaan. VTT on myös vastannut laitteiden testauksista, mittauksista ja antanut niille tyyppihyväksynnät.

Tekesistä Lifa Air on saanut tärkeää rahoitusta tuotekehitykseen ja tuotteistamiseen. Finpro saa puolestaan kehuja verkostoistaan ja ohjelmistaan.

– Olimme pari vuotta sitten mukana Finpron Beautiful Beijing -ohjelmassa ja pääsimme esittäytymään potentiaalisille yhteistyökumppaneille ja rahoittajille. Yhteisyrityksemme sikäläisen elektroniikkajätti Edifierin kanssa on pitkälti tätä perua, Mäkipää kertoo.

Merkittävässä roolissa ovat olleet myös suurlähetystöt ja konsulaatit, jotka ovat luoneet pk-yritykselle monia kontakteja ja avanneet tärkeitä ovia.

– Länsimaisessa demokratiassa tällainen valtiollinen vienninedistäminen voi tuntua takavuosien toimintamallilta, mutta Kiinan kaltaisissa keskusjohtoisissa maissa se on edelleen arkipäivää. Maassa maan tavalla, Mäkipää toteaa.

Oy Lifa Air Ltd

Vuonna 1988 perustettu Lifa Air on erikoistunut sisäilman puhdistusteknologiaan ja -laitteisiin, joita hyödynnetään muun muassa asuin-, hotelli-, toimisto- ja tehdaskiinteistöissä sekä kouluissa ja sairaaloissa. Noin 10 miljoonan euron liikevaihdosta 90 prosenttia kertyy Suomen ulkopuolelta.  Helsingin ohella yhtiöllä on toimipiste Hong Kongissa ja tehdas Dongguanissa Kiinassa. Työntekijöitä on noin 70 ja määrä kasvaa nopeasti.

Team Finlandin rooli

Lifa Air on saanut Team Finland -verkostolta monipuolista rahoitus-, asiantuntija- ja kontaktiapua kasvuun, tuotekehitykseen ja vientimarkkinoiden avaamiseen. VTT:n ja Tekesin asiantuntijoiden ja rahoituksen avulla yritys on kehittänyt omaa tuotettaan ja palvelukonseptiaan. Finpron, suurlähetystöjen ja konsulaattien avulla Lifa Air on saanut tärkeitä kontakteja ja luonut yhteistyöverkostoja maailmalla.

Edistysaskeleita matkalla maailmalle 

Lifa Air aloitteli vientikauppaa suunnaten Saksaan 2000-luvun alussa. Muutamaa vuotta myöhemmin se alkoi kiinnostua myös Kiinasta. Tärkeä käännekohta olivat vuoden 2008 Pekingin olympialaiset, joissa käytettiin Lifa Airin laitteita ja teknologiaa sisähalleissa ja majoitustiloissa. Mittava referenssi poiki lisätilauksia eri puolilta maailmaa. Vuonna 2015 alkoi yhteistyö kiinalaisen elektroniikkavalmistajan Edifierin kanssa. Samalla LifaAir sai jalan oven väliin nopeasti kasvaville kuluttajamarkkinoille.