Nocart Oy: Ekologista energiantuotantoa kehittyviin maihin

26.9.2016 12.56
Uutinen
Nocart Oy: Ekologista energiantuotantoa kehittyviin maihin
Nocartin ratkaisut mahdollistavat paikallisen sähköntuotannon lähes mistä tahansa uusiutuvasta energialähteestä. Kuva: Nocart

Uusiutuvaan energiaan perustuvia sähkönhallinta- ja tuotantojärjestelmiä tarjoava Nocart Oy on ollut monessa suhteessa oman tiensä kulkija. Myös yrityksen räjähdysmäisesti kasvava vienti suuntautuu poikkeuksellisesti lähes pelkästään kehittyviin maihin. Lahtelaisyritys on saanut kansainvälistymiseensä tärkeää tukea Team Finland -verkostolta.

Nepal, Kenia, Ghana, Etelä-Afrikka, Nigeria ja Malawi. Siinä muutama esimerkki maista, joihin Nocart on viimeisen parin vuoden aikana toimittanut sähkönhallinta- ja tuotantoratkaisujaan. Alati kasvava kysyntä kehittyvissä maissa onkin nostamassa vuonna 2010 perustettua yritystä kasvu-uralle. Liikevaihdon odotetaan kasvavan jo lähivuosina 150–200 miljoonan euron haarukkaan.

Tavoite vaikuttaa täysin realistiselta, sillä yhtiö tekee vuonna 2016 noin 16 miljoonan liikevaihdon. Tämä on neljä kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Vuodelle 2017 rima on asetettu 56–60 miljoonaan euroon, kertoo yrittäjä-toimitusjohtaja Vesa Korhonen.

– Kauppa käy lähes itsestään ja tilauskirjat täyttyvät nyt sellaista vauhtia, että asettamamme tavoite saavutetaan, hän ennakoi.

Hurjien kasvulukujen voisi olettaa yllättäneen myös yrittäjän itsensä, mutta toimitusjohtaja Korhonen suhtautuu tulevaisuuteen kunnianhimoisesti. Tavoitteena on globaali markkinajohtajuus.

– Itse asiassa olemme kasvuvauhdissa hieman jäljessä alkuperäisestä arviostamme. Liikevaihto- ja kasvuluvut ovat täysin linjassa alkuperäisen liiketoimintasuunnitelmamme kanssa, mutta ne ovat toteutuneet vuoden verran suunniteltua myöhemmin, Korhonen naurahtaa.

Uusia käyttötapoja vanhalle teknologialle

Nykyisellään parikymmentä työntekijää työllistävän yhtiön idea on tarjota teknologiaa, jonka avulla uusiutuvaa energiaa voidaan valjastaa myös sähköntuotantoon. Käytännössä Nocartin ratkaisut mahdollistavat paikallisen sähköntuotannon lähes mistä tahansa uusiutuvasta energialähteestä, esimerkiksi puusta, hakkeesta, turpeesta tai jopa lannasta.

– Pelkän sähkönhallintayksikön sijaan toimitamme asiakkaalle entistä useammin kokonaisen uusiutuvaan energiaan perustuvan tuotantojärjestelmän. Kehittyvissä maissa paikallinen tuotanto on useimmiten ainoa järkevä tapa tuoda sähköä sinne, missä sitä ei vielä ole. Lisäksi kalliille ja saastuttaville diesel-voimaloille kaivataan vaihtoehtoja, Korhonen selvittää.

Markkinarakoa on kosolti myös Euroopassa, jossa sähkön pientuotanto ja uusiutuvan energian käyttö tulee lähivuosina lisääntymään ympäristövaateiden takia. Kasvupotentiaalia löytyy muun muassa maatiloilta ja sahoilta, joilla on tarvittavaa raaka-ainetta omasta takaa.

– Täällä Suomessa kehitys on kuitenkin hidasta. Sähkö on edelleen liian halpaa, toimitusjohtaja toteaa.

Samalla Korhonen painottaa, ettei Nocart ole keksinyt mitään täysin uudenlaista teknologiaa.

– Emme tosiaankaan ole keksineet pyörää uudelleen, vaan tutkineet sitä eri kulmista ja kehittäneet olemassa olevalle teknologialle uusia käyttötapoja.

Team Finland taustatukena  

Nocartin kansainvälistymistarina kulkee monessa kohtaa nurinkurisesti, onhan yhtiö suunnannut ensin kaukomarkkinoille ja hakee vasta sen jälkeen jalansijaa lähialueilta. Liiketoimintasuunnitelmassa ajatus oli vielä päinvastainen.

– Toisaalta tämä on ihan loogista, onhan Nocart-nimikin väärinpäin käännetty lyhennys alkuperäisestä nimestämme Training and Consulting, Korhonen naurahtaa.

Kotimaisten asiakkaiden puute on kuitenkin tuonut kaupantekoon omat haasteensa, sillä moni kiinnostunut asiakas haluaisi tutustua teknologiaan paikan päällä.

– Välillä myyntimiehen taidot tulevat tarpeeseen selittäessämme sitä, miksi hienoa tekniikkaamme ei käytetä täällä Suomessa.

Sähäkästi kasvava startup-yritys on hyödyntänyt kontaktien kartoittamisessa muun muassa maahanmuuttajia ja heidän verkostojaan vanhoissa kotimaissa. Tukea on tarjonnut alusta lähtien myös Team Finland -verkosto ja sen asiantuntijat.

– Olemme hyödyntäneet muun muassa Tekesin Green Growth- ja BEAM- ohjelmia. Niiden avulla olemme kehittäneet omaa tuotettamme ja toimintaamme sekä luoneet tärkeitä verkostoja. Finnvera on puolestaan ollut meille todella tärkeä kumppani vientiprojektien rahoituksessa, Korhonen listaa.

Lisäksi Nocart on saanut Finnpartnershipilta liikekumppanuustukea sekä hyödyntänyt sen Matchmaking-palvelua kumppanien kartoittamisessa kehittyvissä maissa.


Nocart Oy
Lahtelainen, vuonna 2010 perustettu yritys, joka toimittaa uusiutuvaa energiaa hyödyntäviä sähkönhallinta- ja tuotantojärjestelmiä. Liikevaihto noin 16 miljoonaa euroa,  työntekijöitä 20. Päämarkkinat kehittyvissä maissa Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa, joissa kasvavaan sähkönkulutukseen voidaan vastata parhaiten paikallisella pientuotannolla. Asiakkaina on mm. kuntia, valtioita ja energiayhtiöitä.

Team Finlandin rooli
Nocart on hyödyntänyt Team Finland -verkoston palveluja ja asiantuntemusta perustamisestaan lähtien. Tekesin avulla yritys on voinut panostaa tuotteensa ja palvelukonseptinsa kehittämiseen sekä luonut tärkeitä yhteistyöverkostoja. Yhtiö on saanut vientiprojekteihinsa rahoitusta Finnverasta ja osallistunut myös Vientikaupan rahoitus -ohjelmaan, joka tarjoaa tietoa kehittyviin maihin tarjolla olevista rahoitusinstrumenteista. Finnpartnership on tarjonnut yritykselle liikekumppanuustukea sekä apua kontaktien luomisessa kehittyvissä maissa.

Edistysaskeleita maailmalle
Nocartin ensimmäinen suora vientikauppa tehtiin Nepaliin vuonna 2014. Samana vuonna yhtiö valittiin myös Pohjoismaiden parhaimpien cleantech-yritysten joukkoon Nordic Cleantech Open -kilpailussa. Parissa vuodessa yritys on hankkinut asiakkaita mm. Keniasta, Nigeriasta ja Malawista. Kiinnostus uusiutuvaa energiaa kohtaan kasvaa jatkuvasti ja tarjouskantaa on eri puolilla maailmaa vuosiksi eteenpäin.