Midaxo Oy: Suomalaissofta sujuvoittaa yrityskauppoja maailmalla

25.1.2017 12.18
Uutinen

Digitalisaatio on mullistanut yritysten arkea, suoraviivaistanut prosesseja ja karsinut turhaa paperibyrokratiaa. Yrityskaupoissa pyöritetään kuitenkin edelleen perinteistä ja raskasta tiedostorumbaa. Helsinkiläisen Midaxo Oy:n ohjelmistoalusta tuo työteliäisiin prosesseihin sujuvuutta ja kustannussäästöjä. Ketterä ohjelmistoyritys on suunnannut suoraan kansainvälisille markkinoille tärkeänä tukenaan Team Finland -verkosto.

Ensi kuulemalta yksinkertaiselta ja nopealta tuntuva yrityskauppa saattaa matkan varrella mutkistua ja käydä kohtuuttoman kalliiksi kaikille osapuolille. Pahimmillaan suunnitelmat voivat kariutua aivan kaupanteon kalkkiviivoilla tai ostokohde osoittautua muutamassa kuukaudessa pelkäksi alaskirjauskohteeksi.

Yrityskauppojen problematiikka ja prosessit sekä etenkin niihin liittyvä dokumenttimäärä alkoivat vuosikymmenen vaihteessa kiinnostaa myös helsinkiläistä Midaxoa. Tuore startup lähti tuolloin kehittämään ensimmäistä versiotaan pilvipalveluna myytävästä ohjelmistoalustasta, joka helpottaa yritysostojen valmisteluun ja toteuttamiseen liittyviä, usein hyvin työläitä ja kalliita prosesseja.

– Digitalisaatio oli tuolloin edennyt yrityksissä jo monella rintamalla, mutta yrityskaupoissa mentiin ja mennään edelleen takavuosien toimintamalleilla ja työkaluilla. Käytännössä se tarkoittaa valtavaa määrää sähköposteja, Excel-taulukoita, PowerPoint-esityksiä ja Word-tiedostoja, joita liikutellaan paikasta toiseen. Samalla luonnollisesti kasvavat riskit ja kustannukset. Me tuomme kaikki hankkeeseen liittyvät henkilöt, materiaalit, viestit, suunnitelmat ja raportoinnin helppokäyttöiseen ja turvalliseen yhteistyöympäristöön, tiivistää toimitusjohtaja Ari Salonen yhtiön liikeidean.

Uskoa tulevaisuuteen on valanut myös markkinan valtava koko. Yrityskauppoja tehdään eri puolilla maailmaa noin 100 000 vuodessa ja pelkästään niiden toteuttamiseen liittyvät kulut lasketaan kymmenissä miljardeissa dollareissa. 

– Totta kai meitä rohkaisee eteenpäin myös se, että yrityskaupoissa kokeneetkin yhtiöt voivat Midaxon avulla parantaa toimintatapojaan, vähentää riskejään ja saavuttaa tavoitteensa ja synergiansa nopeammin. Yrityskaupoissa puutteelliset prosessit voivat tulla todella kalliiksi, Salonen toteaa.

Team Finlandin avulla eteenpäin

Midaxo on suunnannut perustamisestaan lähtien kansainvälisille markkinoille ja etenkin Yhdysvaltoihin, jossa sillä on toimisto Bostonissa. Team Finland -verkosto on ollut toimitusjohtajan mukaan merkittävä kumppani yrityksen oman toiminnan, tuotteen ja vientikaupan kehittämisessä.

– Saimme heti alussa Tekesiltä tuotekehityslainaa. Sen jälkeen pääsimme mukaan NIY (Nuoret innovatiiviset yritykset) ja GAP-ohjelmiin. Niiden avulla kartoitimme mahdollisuuksiamme Yhdysvaltojen markkinoilla, Salonen muistelee.

Rahoituksessa selkänojaa ovat tarjonneet muun muassa Finnvera ja Teollisuussijoitus. Matkan varrella mukaan on tullut myös yksityisiä sijoittajia.

– Team Finland on ollut meille todella tärkeä kumppaniverkosto, joka on tuonut meille uskottavuutta ja auttanut eteenpäin, toimitusjohtaja kiittelee.

Suuren kasvun kynnyksellä

Tällä hetkellä 35 henkilöä työllistävän ohjelmistotalon ensimmäinen iso asiakas oli Hewlett-Packard, joka on muutaman kokeilun jälkeen alkanut luottaa suomalaisosaamisen entistä enemmän.

– Aluksi meillä oli HP:ssä 12 ohjelmistomme käyttäjää. Nyt heitä on kaikkiaan noin 700, Salonen ynnäilee.

Markkinanäkymää hän kuvaa vähintäänkin lupaavaksi. Täysin vastaavia ratkaisuja, joissa kaikki yrityskauppaan liittyvät prosessit ja elementit henkilöstöhallintaa myöten saadaan samalle ohjelmistoalustalle, ei juurikaan ole.

– Yksi kilpailija on IBM, mutta heidän järjestelmänsä on käyttäjälleen todella raskas, monimutkainen ja kallis. Meidän palvelumme on uuden asiakkaan käytössä yleensä yhdessä päivässä ilman it-konsultteja, Salonen toteaa.

Markkinaa kirkastaa sekin, että Midaxon ohjelmistoalustasta hyötyvät kaikki osapuolet – myös yrityskauppajuristit ja konsultit.

– Konsultit voivat viedä yrityskaupat läpi aiempaa nopeammin, hoitaa tehokkaan prosessin myötä entistä suurempia asiakasmääriä sekä parantaa yhteistyötä asiakkaan kanssa, Salonen ynnäilee.

Midaxon asiakaskuntaan kuuluvat HP:n ohella mm. Danfoss, Hitachi, Nokia, Philips ja PTC. Yritys uskoo, että nykyinen noin kahden miljoonan euron liikevaihto kasvaa lähivuosina 50 miljoonan tietämiin.

– Parhaillaan pohdimme toimiston avaamista Eurooppaan, mahdollisesti Amsterdamiin. Tuotekehitys ja avainosaaminen pysyvät silti jatkossakin Helsingissä, Salonen vakuuttaa.

Midaxo Oy

Vuonna 2011 perustettu helsinkiläisyritys tarjoaa ohjelmistoalustan, jolla sujuvoitetaan yrityskauppojen prosesseja, sekä niihin liittyvää tiedonkeruuta ja -hallintaa. Midaxo on suunnannut alusta lähtien vientimarkkinoille ja sillä on Helsingin lisäksi toimipaikka Bostonissa. Asiakkaina on runsaasti yrityskauppoja tekeviä monikansallisia suuryrityksiä, muun muassa parikymmentä Fortune 500 -yritystä.
Vuoden 2016 noin 2,0 miljoonan euron liikevaihdosta 95 prosenttia kertyy Suomen ulkopuolelta. Työntekijöitä on 35.

Team Finlandin rooli

Midaxo Oy on saanut Team Finlandilta monipuolista tukea oman toiminnan ja tuotteen kehittämiseen sekä vientimarkkinoiden avaamiseen. Yritys sai heti alkuvaiheessa Tekesin tuotekehityslainaa. Sen jälkeen se on ollut mukana NIY- ja GAP-ohjelmissa, joiden avulla hiottiin liiketoimintasuunnitelmaa ja kartoitettiin Yhdysvaltojen markkinoita. Rahoittajina ovat olleet matkan varrella myös Finnvera ja Teollisuussijoitus.

Edistysaskeleita matkalla maailmalle 

Midaxo sai ensi tuntumaa Yhdysvaltojen markkinoista GAP-ohjelman myötä vuonna 2013. Ensimmäinen merkittävä asiakkuus oli vuonna 2014 Hewlett-Packard. Samalla yhtiö avasi oman toimiston Bostoniin. Tällä hetkellä HP:ssä on jo 700 Midaxon ohjelmiston käyttäjää eri puolilla maailmaa.
HP:n jälkeen yhtiö on saanut asiakkaikseen myös muita globaalisti toimivia suuryrityksiä, muun muassa Nokian, Hitachin ja Danfossin. Helsingin ja Bostonin ohella Midaxolla on toimintaa Riikassa. Seuraavaa toimisto avataan ensi vuonna Euroopassa, näillä näkymin Amsterdamissa.