Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto 2016
Huipputason kylmäosaamista Suomesta maailmalle

15.11.2016 14.18
Uutinen
Huipputason kylmäosaamista Suomesta maailmalle
Rob Blaauwgeers ja Pieter Vorselman ovat panostaneet alusta alkaen kehittämiensä tuotteiden luotettavuuteen, viimeistelyyn ja helppokäyttöisyyteen. Kuva: Sampsa Pärnänen, BlueFors Cryogenics

Nykyisessä Aalto-yliopistossa tehdyistä prototyypeistä alkunsa saanut BlueFors Cryogenics on kasvanut kymmenessä vuodessa maailman johtavaksi ns. kuivien matalan lämpötilan jäähdyttimien valmistajaksi. Jo useampi kuin joka toinen globaalisti myytävistä kuivista jäähdyttimistä on helsinkiläisyrityksen valmistama, huikealla vauhdilla kasvanut yritys arvioi. BlueForsilla on lupaavia kasvunäkymiä myös kvanttitietokoneiden valmistuksen yhteydessä.

BlueForsin tarina juontaa juurensa kymmenen vuoden päähän silloisen Teknillisen korkeakoulun Kylmälaboratorioon, jossa hollantilainen tekniikan tohtori Rob Blaauwgeers teki kylmälaiteinnovaation osana tutkimustyötään. Se mahdollisti ensimmäisen uuden sukupolven kylmälaitteen prototyypin rakentamisen 2007 yhdessä Pieter Vorselmanin kanssa.

Laitteen avulla tutkimusnäytteitä tai komponentteja pystyttiin jäähdyttämään helposti ja täysin automatisoidusti äärimmäisen alhaisiin lämpötiloihin, lähelle absoluuttista nollapistettä.

Näin erittäin matalien lämpötilojen hyödyntäminen tuli näin ensimmäistä kertaa mahdolliseksi laajemmalle ja kaupalliselle käyttäjäkunnalle. Huippualhaisia lämpötiloja tarvitaan muun muassa kvanttifysiikan, nanoteknologian, radioastronomian ja hiukkasfysiikan tutkimuksessa.

– Alkuperäinen ajatuksemme oli kehittää teknologiaamme lähinnä paikallisten tutkijoiden käyttöön. Monet tutkijakollegamme eri puolilla maailmaa kuitenkin innostuivat siitä ja pyysivät, että tarjoaisimme teknologiamme muidenkin hyödynnettäväksi, Rob Blaauwgeers kertoo.

Oman yrityksen perustaminen vuonna 2008 ja kylmäteknologian kaupallistaminen edellyttivät Blaauwgeersilta ja Vorselmanilta sinnikkyyttä ja vuosien kovaa työtä, sillä BlueFors on panostanut alusta alkaen vahvasti tuotekehitykseen.

– Emme ole valinneet helpointa polkua, sillä olemme halunneet kehittää kilpailijoitamme luotettavampia ja viimeistellympiä tuotteita, jotka ovat myös helppokäyttöisiä, Blaauwgeers kertoo.

– Verta, hikeä ja kyyneleitä ei ole puuttunut matkan varrelta. Jatkuvan kehitystyön ansiosta olemme kuitenkin tänä päivänä kaukana kilpailijoidemme edellä, hän jatkaa.

Erittäin matalien lämpötilojen jäähdyttimiä ei tänäkään päivänä osaa valmistaa kuin muutama yritys maailmassa.

BlueForsin teknologian maine on kiirinyt nopeasti kauas ja jäähdyttimien kaupallinen menestys on yllättänyt yrityksen itsensäkin. BlueFors on tuplannut kokonsa useina vuosina peräkkäin ja henkilöstön määrä on kasvanut noin 60:een. Vuonna 2015 liikevaihtoa kertyi jo 16,9 miljoonaa euroa kannattavuuden ollessa erinomainen.

BlueForsilla on hyvät mahdollisuudet kasvattaa toimintaansa entisestään uuden kasvualan, kvanttitietokoneiden ansiosta. Vielä kehitysvaiheessa olevalla alalla on valtava tarve kylmäteknologiaosaamiselle viimeistään siinä vaiheessa, jos ja kun kvanttitietokoneet lyövät kaupallisesti läpi. Niiden odotetaan päihittävän perinteiset tietokoneet ylivoimaisesti tietyntyyppisissä tehtävissä, ja kehitystyö käy jo kuumana.


Toimiala ja päätuote: Matalien lämpötilojen mittausjärjestelmät
Perustamisvuosi: 2008
Kotipaikka: Helsinki
Liikevaihto ja tulos: Liikevaihto 16,9 miljoonaa euroa, liikevoitto 4,3 miljoonaa euroa (2015)
Viennin osuus liikevaihdosta: Yli 95 %
Perustajat: Toimitusjohtaja Rob Blaauwgeers ja tekninen johtaja Pieter Vorselman
Henkilöstön määrä: Noin 60
Missä tuotanto tapahtuu: Helsinki
Team Finland -palvelujen käyttö: Saanut Finnveralta lainan, joka mahdollisti toiminnan käynnistämisen. Osallistunut Tekesin kehitysprojektiin yhdessä VTT:n kanssa.

Lisää aiheesta

Rob Blaauwgeersin viisi vinkkiä kansainvälistymiseen

Katso myös

VNK:n tiedote 15.11.2016: Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnot BlueFors Cryogenicsille, OptoFidelitylle ja Rovaniemen kaupungille sekä Visit Rovaniemelle

Älylaitteiden testaajasta kasvoi teknologiajättien luottokumppani

Pitkäjänteistä työtä matkailijoiden houkuttelemiseksi Rovaniemelle ja Lappiin

Kuvia palkintojenjakotilaisuudesta

Video palkinnonsaajien kansainvälistymisvinkeistä