Frosmo: Omaperäinen ratkaisu vei kasvuun Kaakkois-Aasiassa

Tekes 29.5.2017 7.24
Uutinen

Kansainvälistymiseen tähtäävä suomalainen digistartup suuntaa tyypillisesti kohti Yhdysvaltoja. Helsingissä pääkonttoriaan pitävä ohjelmistoyhtiö Frosmo valitsi toisin ja aloitti maailmanvalloituksensa Kaakkois-Aasiasta.

Kolme vuotta sitten it-yhtiö Frosmo teki ratkaisun, jota voi suomalaisessa ohjelmistobisneksessä pitää yllättävänä. Perinteisten vahvojen markkina-alueiden sijaan yritys päätti lähteä hakemaan kansainvälistä kasvua Kaakkois-Aasian markkinoilta.

Frosmon toimitusjohtajan Mikael Gummeruksen mukaan alue on kasvun kannalta kustannustehokkaampi vaihtoehto kuin esimerkiksi ohjelmistoalan suurin markkina Yhdysvallat.

"Kovan luokan digiosaamiselle on Kaakkois-Aasiassa valtavasti kysyntää ja kilpailua on todella vähän. Laajentuminen on toisin sanoen huomattavasti edullisempaa ja helpompaa", toteaa Gummerus.

Frosmon päätuote on ohjelmisto, jonka avulla esimerkiksi verkkokaupat voivat räätälöidä verkkosivujaan erilaisia käyttäjäryhmiä tai markkinointikampanjoita varten. Viimeiset neljä vuotta yritys on kasvanut noin 150 prosentin vuosivauhtia. Vuonna 2016 liikevaihto ylsi noin 6 miljoonaan euroon.

Frosmon päätöstä lähteä Kaakkois-Aasiaan helpotti se, että yritys pääsi markkinaan kiinni asiakkaan suosituksen siivittämänä.

"Ensimmäiset asiakkuudet kasvoivat nopeasti, mikä kannusti panostamaan alueeseen isommin", sanoo Gummerus.

BEAM-ohjelman avulla uusille markkinoille Kaakkois-Aasiaan

Vuonna 2016 Frosmo pääsi mukaan Tekesin BEAM-ohjelmaan.

"Ohjelmassa mukana oleminen auttoi meitä löytämään paikallisen jakelukumppanin, jota ilman suoramyyntiä on käytännössä mahdotonta tehdä. Lisäksi olemme saaneet tärkeää apua markkina-alueen mahdollisuuksien kartoittamiseen", Gummerus kertoo.

Nyt yrityksellä on työntekijöitä yhteensä kolmessa Kaakkois-Aasian maassa: Etelä-Koreassa, Filippiineillä ja Singaporessa. Asiakkaita on näiden lisäksi myös Indonesiassa, Thaimaassa ja Vietnamissa. Vuonna 2016 Frosmon liikevaihdosta yhteensä 10 prosenttia tuli Kaakkois-Aasiasta.

Korkealaatuiselle digiosaamiselle on kysyntää Aasian markkinoilla

Kaakkois-Aasia on yksi maailman lupaavimpia kehittyviä markkina-alueita. Alueella asuu noin 600 miljoonaa ihmistä. Verkkokaupan osuus kasvaa jatkuvasti, ja digitaaliset palvelut ovat suosittuja etenkin nuorten keskuudessa.

"Ihmiset tekevät ostoksia yhä enemmän mobiilisti. Kaakkois-Aasiassa on arkipäivää esimerkiksi tilata palveluita WeChat-sovelluksen kautta. Maksut hoituvat niin ikään mobiilisovellusten avulla", kertoo Gummerus.

Palveluita tarjoavien yritysten haasteet ovat pitkälti samanlaisia kuin muualla maailmassa. Gummeruksen mukaan suomalaisyritysten olisikin helppoa laajentaa toimintaansa Kaakkois-Aasian markkinoille.

"Suomalaisilla yrityksillä on yleensä käytössään hyvin rajattu määrä resursseja. Niiden kohdistaminen alueelle, jossa kilpailua on verrattain vähän, saattaa tuoda hieman yllättäenkin parhaat tulokset. Suomessa on paljon erittäin korkealaatuista digiosaamista, jolle olisi varmasti kysyntää Kaakkois-Aasian maissa."

Lisätietoja

Mikael Gummerus
Toimitusjohtaja, Frosmo Oy
puh. 050 323 4643
mikael.gummerus (at) frosmo.com

Teksti: Sanna Puutonen, Kaiku Helsinki

Team Finland Tekes