D.Day for Fintech: Finanssiala muuttuu ryminällä 2018 – Suomeen tarvitaan lisää tekoälyn osaajia

Tekes 7.12.2017 12.50
Tiedote

Finanssialan digitalisoituminen vaatii yrityksiltä päivityksiä toimintamalleihin ja henkilöstön osaamiseen. Suomalaisilla yrityksillä on mahdollisuus nousta uusien teknologioiden hyödyntämisessä maailman huipulle – siihen tarvitaan yhteistyötä suurten yritysten, startupien ja tiedeyhteisön välillä.

Uudet teknologiat, kuten tekoäly tai koneoppiminen, muuttavat vääjäämättä maailmaa. D.Day-tapahtumassa 5.12. puhuneen Risto Siilasmaan mukaan myös jokaisen finanssialalla toimivan tulisi ymmärtää uusia teknologioita.

"Monet liikemiehet ajattelevat, ettei teknologioita tarvitse oppia. He luottavat muihin ympärillä oleviin, jotka tuntevat teknologiat", F-Securen ja Nokian hallituksien puheenjohtajana toimiva Siilasmaa sanoo.

Finanssiala digitalisoituu kovaa vauhtia. Siilasmaan mukaan muutoksen vaikein osa ei suinkaan ole uusien teknologioiden käytön opettelu. Paljon haastavampaa on koko bisneskulttuurin muuttaminen.

"Liiketoiminnan organisaatiomalli pitää laittaa uusiksi. Myöskään päätöksiä ei voi tehdä enää entiseen tapaan. Jos ajattelutapaa ei muuteta, uudessa alussa menestyminen on vaikeaa", hän sanoo.

Uudet digitaaliset teknologiat näkyvät myös sijoittamisen trendeissä. Siilasmaa kertoo, että esimerkiksi ohjelmistoihin sijoittaminen on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa ja jatkaa kasvua edelleen.

Tapahtumassa julkistettiin myös fintech-alan digi-innovaatiokilpailu.

Maksuliikedirektiivi avaa asiakastiedot, ja palvelujen määrä kasvaa

Kuluttajille finanssialan teknologinen murros merkitsee parempaa palvelua. EU:n maksuliikedirektiivin (PSD2) mukaan pankkien on luovutettava asiakkaan tietoja kolmansien tahojen käyttöön, jos asiakas hyväksyy tietojen luovutuksen. Direktiivi astuu voimaan tammikuussa 2018.

Käytännössä se tarkoittaa sovellusten ja uusien palvelujen räjähdysmäistä kasvua. Pankeille on tulossa paljon kilpailijoita. Muutos avaa myös uusia yhteistyömahdollisuuksia.

"Lakimuutoksen seurauksena markkinoista tulee tehokkaammat ja nopeammat, innovaatioita syntyy enemmän ja niiden myötä myös uudenlaisia palveluita", Nordean Jarkko Turunen summaa.

Nordea haluaa olla mukana kehittämässä uutta ekosysteemiä.

"Olemme jo järjestäneet fintech-tapaamisia ja työpajoja. Haluamme nähdä, mitä kaikkea voimme saada aikaan tekemällä yhteistyötä muiden yritysten kanssa", Turunen kertoo.

Kone ei korvaa ihmistä – tekoäly oppii ihmisen avulla

Myös OP:llä on ennakoitu maksupalveludirektiivin tuloa, ja yritys tekee vahvasti yhteistyötä muiden organisaatioiden kanssa.

"Joka vuosi kehitämme uusia tuotteita 200 startupin kanssa", OP:n Anders Stenbäck kertoo.

Datan hyödyntäminen tekoälyn avulla on tärkeä osa uutta kehitystä. Stenbäckin mukaan Suomessa ei ajatella vielä tarpeeksi sitä, miten tekoälyä voidaan käyttää hyväksi jokapäiväisessä elämässä.

"Pankeilla ja vakuutusyhtiöillä on dataa esimerkiksi ihmisen terveydestä, liikkumisen tavoista ja vakuutuksista. Datan avulla digitaaliset palvelut voidaan kohdentaa paremmin kaikille niitä käyttäville."

Silo.AI-tekoäly-yhtiön Tero Ojanperä kuvasi D.Day:ssa tekoälyn hyötyjä. Tärkeää ei ole vain data, vaan se, miten tekoäly oppii hyödyntämään sitä koko ajan paremmin. Dataa täytyy siivota, muokata ja sille pitää antaa selityksiä.

"Kone ei korvaa ihmistä, mutta ihmistä tarvitaan, jotta kone voi oppia."

Asiantuntijat antavat tekoälylle palautetta, jolloin laitteet kehittyvät.

"Tekoäly tuo näin ollen uusia työtehtäviä ihmisille", Ojanperä sanoo.

Lupaava blockchain tarvitsee myös tutkimusta

Nasdaqin Heather Abbott puhui fintechiin vaikuttavista teknologiatrendeistä. Hän kuvasi, miten pilvipalvelut ja blockchain eli lohkoketjuteknologia vaikuttavat finanssimarkkinoihin. Blockchainin avulla esimerkiksi virtuaaliset rahasiirrot nopeutuvat, kun kolmansia osapuolia ei tarvita. Fortumin Alexandra Bådenlid korosti blockchainin etuja energia-alalla. Fortum on ollut mukana kehittämässä lohkoketjuteknologiaa esimerkiksi sähköautojen latauksiin. Myös aurinkosähkön jakeluun blockchain-teknologia soveltuu erinomaisesti.

"Jos haluaa myydä naapurille aurinkopaneeleilla tuotettua energiaa, nyt se pitää tehdä kolmannen tahon kanssa. Blockchain voi ratkaista ongelman."

Abbott korosti puheessaan niin ikään uusien tekniikoiden oppimisen merkitystä. VTT:n Kaisa Still kuvasikin fintechin tärkeyttä suomalaisessa tutkimuksessa. Hän kertoo, että fintechin osalta Suomessa on suuret mahdollisuudet tehdä tutkimusta ja oppia.

"Fintech ei ole vain finanssiorganisaatioita ja teknologiaa, tarvitaan myös tietoa ja tutkimusta."

Reboot Finland D.Day for Fintech -tapahtuma järjestettiin 5. joulukuuta Nokian Executive Experience Centerissä Espoossa. Tapahtuma kokosi yrityksiä ja asiantuntijoita keskustelemaan ja osallistumaan työpajoihin pohtimaan sitä, miten digitalisaatiota voidaan hyödyntää finanssimarkkinoilla. www.dday.fi

Team Finland Tekes