Business Finlandin startup-rahoitusta ja Finnveran käyttöpääomalainaa käsi kädessä

Business Finland 10.4.2018 15.52
Uutinen
Business Finlandin startup-rahoitusta ja Finnveran käyttöpääomalainaa käsi kädessä

Voiko virkamies olla muuta kuin jäykkä ja antiikkinen? Pystyykö valtionhallinto täyttämään asiakkaan toiveen jopa ennen kuin asiakas odottaa sitä? Kyllä pystyy. Rahoituspäällikkö Antti Saloranta kirjoittaa Business Finlandin ja Finnveran yhteistyöstä.

Olemme jo jonkin aikaa pilotoineet Finnveran kanssa yhteistyötä, jonka ansiosta startup-yrittäjä voi saada Business Finlandin Tempo-rahoitusta  ja Finnveran käyttöpääomalainaa käytännössä samassa paketissa. Idea syntyi vuosi sitten kuulumisten vaihdon lomassa, ja kokeilu päätettiin ottaa käyttöön samana päivänä.

Kokeilun aikana asiantuntijamme soittivat myönteisen Tempo-avustuspäätöksen saaneille yrityksille ja kertoivat mahdollisuudesta saada Finnveralta korkeintaan 50 000 euron käyttöpääomalainatarjous.

Yritykselle yhdistelmä on kiinnostava, koska se voi hyödyntää rahoitusta eri tarkoituksiin: Tempo on melko tarkkaan etukäteen määriteltyä avustusta liiketoimintamahdollisuuksien selvittämiseen, mutta käyttöpääomalainaa voi hyödyntää mihin tahansa yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen.

Jos yrittäjä päätti hakea Finnveran lainaa, pelkkä sähköposti lainatarpeesta riitti. Arviointi sujui nopeasti, koska Finnvera hyödynsi Business Finlandin asiantuntijoiden tekemää arvioita päätöksenteossaan.

Kasvuyrittäjän ei siis tarvinnut kuluttaa aikaansa samoihin kysymyksiin vastaamiseen eikä rahoittajien arvioida asioita tuplasti.

Noin vuoden kestäneen kokeilun aikana tarjosimme Finnveran rahoitustatarjousta 143 yritykselle, joista 73 haki käyttöpääomalainaa. Tällä hetkellä Finnvera on myöntänyt käyttöpääomalainaa jo noin 3 miljoonaa euroa.

Pilotin asiakaspalautteet olivat hyviä. Yritykset pitivät siitä, että heihin otettiin yhteyttä oma-aloitteisesti ja että yhteydenotto ennakoi tulevaisuuden tarpeita. Yrityksistä 97 prosenttia yrityksistä koki yhteistyön positiiviseksi ja 3 prosenttia neutraaliksi. Negatiiviseksi yhteydenottoa ei kokenut yksikään yritys.

Hyvien kokemusten kannustamina olemme nyt laajentaneet palvelun kaikille Tempo-rahoitusta saaville startupeille.

Yritykset saavat nyt Business Finlandista helposti ensimmäisen kontaktin Finnveran palveluihin, josta on hyvä jatkaa. Enää ei pitäisi messuosallistumisen tai myyntimatkan jäävän kiinni rahoituksen puutteesta. Ja tiukassa tilanteessa palkatkin saa maksettua.

Kukapa ei nukkuisi öitänsä paremmin, jos takataskussa on lupaus 50 000 euron kohtuuhintaisesta lainasta, jonka voi nostaa jos tarvetta tulee? Tai jos tarvetta ei tullutkaan, lainatarjouksen voi jättää nostamatta. Käyttöpääomalainatarjous on voimassa 3 - 6 kuukautta, jonka aikana yritys voi nostaa lainan ja käyttää sen suunniteltuun käyttötarkoitukseen.

Entä kuka tästä iloitsee eniten? Se on tietysti virkamies, joka ponnistelee suomalaisten yritysten menestyksen eteen kaikkea muuta kuin antiikkisesti.

Antti Saloranta
rahoituspäällikkö, startup-yritykset
Business Finland

Business Finland