Suomalainen Simosol tietää miten Maailmanpankin hankkeet avautuvat

Finpro 15.5.2017 15.28
Tiedote

Suomalaisyritys Simosol on auttanut Pakistania kartoittamaan bioenergiapotentiaalinsa Maailmanpankin rahoittamassa projektissa. Pakistan on viime vuosina kärsinyt huomattavasta kuilusta sähkön kysynnän ja tarjonnan välillä, mikä on vaatinut lisäsatsausta erityisesti uusiutuvaan energiaan.

Kun tarjottu ratkaisu istuu tunnistettuun kysyntään, kauppaa syntyy vaikka Maailmanpankin kanssa. Suomalainen metsätalouden suunnittelun ja ohjelmistojen yritys Simosol on saanut huomata asian hyvin konkreettisesti.

Simosol aloitti loppuvuodesta 2014 työn Pakistanin bioenergiapotentiaalin kartoittamiseen tähtäävässä projektissa. Helmikuussa 2016 oli tulosmatkan aika.

Hankkeen taustalta löytyy Pakistanin pyrkimys kuroa umpeen maanlaajuinen sähkön kysynnän ja tarjonnan välinen kuilu. Pakistanissa fokus on ollut erityisesti uusiutuvan energian paremmassa hyödyntämisessä. Tämä on edellyttänyt paikallisten uusiutuvan energian mahdollisuuksien kartoitustyötä. Hanketta tukemassa on ollut Maailmanpankki niin sanotun Energy Sector Management Assistance Program -rahoitusohjelmansa (ESMAP) kautta.

– Yrityksemme tausta on suomalaiselle metsäteollisuudelle tarkoitetussa softassa. Kun olimme tehneet riittävän pitkään töitä suomessa, huomasimme, että asiakaskunta alkaa olla pikkuhiljaa läpikäyty. Siinä vaiheessa kasvu ulkomaille oli luontainen ratkaisu, mutta pian eteen tuli ongelma. Suomessa metsät on hyvin kartoitettu, mutta kaikkialla maailmassa näin ei ole. Tämä johti meidät satelliittikartoituksen pariin, toteaa Simosolin toimitusjohtaja Jussi Rasinmäki.

Borneosta Pakistaniin

Alkujaan ratkaiseva kontakti syntyi Indonesiassa Borneon saaren helteessä vuonna 2013. Simosol oli päätynyt Indonesiaan Suomen ulkoasiainministeriön rahoittamaan uusiutuvan energian tukihankkeeseen suomalaisen yrityskumppanin kutsumana.

Uusiutuvan energian hankkeen puitteissa Simosol päätyi työskentelemään yhdessä thaimaalaisyritys Full Advantagen kanssa. Yhteistyön kautta molemmat osapuolet tulivat tietoisiksi toistensa osaamisesta.

Pitkään ei ehtinyt kulua tutustumisesta Indonesiassa, kun Full Advantage otti yhteyttä Simosoliin ja kertoi Pakistanissa avautuneesta uudesta yhteistyömahdollisuudesta.

– Alkuun en osannut aavistaa, että tämä kontakti poikisi jotain sellaista kuin Maailmanpankin hanke Pakistanissa. Jälkikäteen ajateltuna olemme melko täydelliset partnerit. He hallitsevat sen, mitä tehdään, kun biomassa on saatu tehtaan porttien sisäpuolelle. Me taas tiedämme, missä sitä on ja miten se saadaan sinne tehtaan portille, Rasinmäki pohtii.

Oikea verkosto avasi mahdollisuuden

Maailmanpankin hallinnoimat ESMAP-hankkeet ovat maalähtöisiä. Ideana on tarjota kehittyville valtioille palveluja ympäristöystävällisten energiaratkaisujen kanssa. Tälläkin hetkellä ESMAP tukee yli sataa aktiviteettia ympäri maailman.

– Tarve tällaiselle projektille tuli Pakistanista. Maailmanpankki puolestaan asetti projektille puitteet ja varmisti, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Rasinmäki muistelee.

Ensimmäinen haaste oli päästä mukaan Maailmanpankin kokoamalle rosterilistalle. Rasinmäen mukaan alusta asti kannattaa olla varma siitä, että omat ratkaisut istuvat vaatimuksiin.

– Siinä vaiheessa, kun toimitimme expression of interest -dokumentit, meidän täytyi selvittää, miten tekisimme hankkeen. Konseptin piti olla uskottava. Näin sen heti, että meillä oli hyvä konsortio kasassa thaimaalaisten kanssa, toimitusjohtaja sanoo.

Lopulta kaikkiaan kymmenen yritystä pääsi mukaan rosterilistalle. Simosolin onnistumisen siemen kylvettiin jo verkostoitumisvaiheessa Indonesiassa.

– Meillä ei ollut mitään varsinaista omaa seurantaa Maailmanpankin hankkeista. Verkostomme oli oikea, ja nimenomaan Full Advantage potki meidät hereille.

Eikä turhaan. Onnistuminen Pakistanissa poiki suoraa jatkoa, kun Vietnam liittyi ESMAP-hankkeiden tilaajiin.

– Teemme sitä paraikaa. Vuoden loppuun mennessä pitäisi olla valmista, Rasinmäki toteaa.

uutinen

Finpro Team Finland