Pelialan keskiluokka vahvistui – Tekesin rahoitus tärkeää tulevaisuudessakin

Finnfund Tekes 27.4.2017 10.04
Tiedote

Suomen pelialan liikevaihto ja henkilömäärä nousivat vuonna 2016 samalla kun yritysten määrä laski hieman. Työvoima on jälleen alan kasvun pahin pullonkaula.

Suomen peliteollisuuden liikevaihto nousi 2,5 miljardiin euroon viime vuonna (2,4 miljardia 2015). Yli miljoonan euron liikevaihtoa tekevien yritysten määrä kasvoi ja yli 50 henkeä työllistävien pelistudioiden osuus kaksinkertaistui. Yritysten keskimääräinen koko on niin ikään edellisvuotta suurempi. Merkittävin kasvun este on edelleen kokeneen työvoiman puute. Kasvun hidastumisesta huolimatta suomalaiset pelistudiot ja pelit ovat maamme suurin sisältövientituote ja kansantalouden kannalta merkittävä ilmiö.

"Suomen peliala on hieno esimerkki huippukasvusta, ja alalla kokonaisuutena menee erinomaisesti. Menestystarina on silti vasta alussa ja Tekesin rahoitusta tarvitaan edelleen, jotta saavutettu kilpailuetu säilyy korkeana ja kasvaa yhä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa. Peliala edustaa huipputeknologiaa, pelit ovat suoraan vientiliiketoimintaa, täällä olevaa osaamista ei noin vain kopioida muualle ja haluamme Suomeen maailman parhaat osaajat ja sijoittajat", sanoo Tekesin peliasiantuntija Kari Korhonen.

Peliteollisuuden rahoitus kannattaa

"Tekesin rooli Suomen peliteollisuuden tukena ja sparraajana on kiistatta merkittävä. Viime vuonna rahoituksemme pelialalle oli ennätyssuuri, yhteensä 18 miljoonaa euroa. Skene-peliohjelmassa vuosina 2012–2015 rahoitimme peliyrityksiä 30 miljoonalla eurolla. Suurin osa kohdistui lupaavimpiin startupeihin. Rahoituksemme on tuonut niille merkittävää kilpailuetua ja lisännyt fokusta järjestelmälliseen peliliiketoiminnan kehittämiseen."

"Kasvuun päässeillä pelifirmoilla on kaikki edellytykset kasvaa yli 100 miljoonan euron menestystarinoiksi. Seuraavan 5–10 vuoden aikana Suomen pelialan liikevaihto voi hyvinkin rikkoa 10 miljardin euron rajan ja isojen peliyritysten määrä moninkertaistuu. Pääomasijoituksia kotimaisiin peliyrityksiin on tehty lähes sata miljoonaa euroa viimeisten viiden vuoden aikana, ja lähes kaikki niistä ovat saaneet rahoitusta Tekesiltä. Sama pätee Suomen menestyksekkäimpiin peliyrityksiin. Tekesin rahoitus pelialalle on kannattava sijoitus veronmaksajalle", Korhonen kertoo.

The Game Industry of Finland -selvityksen teki Suomen pelialan keskusjärjestö Neogames.

Kuva: Neogames