Comptek sai puolijohteiden vikatilat kuriin uudenlaisella passivointimenetelmällä

Tekes 19.4.2017 8.35
Tiedote

Tekesin rahoittamasta tutkimusprojektista syntynyt Comptek Solutions Oy on kehittänyt menetelmän, joka vähentää elektronisia vikatiloja puolijohteiden pinnalla. Innovaation avulla eletroniikkateollisuuden komponentteja voidaan valmistaa aiempaa tehokkaammin ja edullisemmin.

Altistuminen hapelle saa yhdistelmäpuolijohteissa aikaan suuren määrän vikatiloja. Ne hidastavat virran kulkua, aiheuttavat komponentin lämpenemisen ja pahimmassa tapauksessa estävät sen toiminnan.

Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksen tutkijat löysivät puolijohteen pintaan vaikuttavan käsittelyn, jonka avulla pinnoista saadaan jopa 98 prosenttia aiempaa virheettömämpiä. Muuttuneen pintasymmetrian ansiosta puolijohteet eivät enää reagoi yhtä herkästi hapen kanssa, ja vikatilojen määrä vähenee.

"Teknologiallamme laitteista saadaan tehokkaampia. Myös kustannuksissa säästetään, kun puolijohdekiekolla olevien viallisten komponenttien osuus pienenee", fysiikan tohtori ja erikoistutkija Johnny Dahl kertoo.

Puolijohteet ovat eristeen ja johteen välimuotoja. Yhdistepuolijohteita käytetään elektroniikkateollisuuden komponenteissa, kuten esimerkiksi netin valokaapeleissa, kännyköiden piirilevyissä tai tukiasemien lähettimissä.

"Teknologiamme on siitä erinomainen, että sitä voidaan hyödyntää kaikkiin yhdistepuolijohdemateriaaleihin", Dahl sanoo.

Tekesin projekti kannusti tutkijoita perustamaan oman yrityksen

Tutkimusryhmä haki keksinnölle laajaa patenttisuojaa. Dahl ja muut tutkijat aloittivat laiteprototyyppien valmistamisen, mutta pienillä resursseilla se oli hankalaa.

"Päätimme hakea Tekesiltä rahoitusta keksinnön kaupallistamisen valmisteluun. Oli selvää, että keksintöä piti päästä kokeilemaan myös käytännössä, jotta sen hyödyllisyyttä olisi mahdollista arvioida paremmin. Onneksi Tekes näki innovaatiossa merkittävän kansainvälisen potentiaalin", Dahl kertoo.

Hän toimi projektijohtajana vuoden 2016 alussa alkaneessa Tekesin Tutkimuksesta uutta tietoa ja liiketoimintaa (TUTL) -projektissa. Sen aikana valmistettiin prototyyppilaitteita, tehtiin markkina-analyysejä ja kartoitettiin bisnesmalleja.

Projektin aikana Dahl kiinnostui myös liiketoiminnasta. Silloin puolijohteiden passivointikeksintö sai ympärilleen myös yrityksen.

"Kävi selväksi, että hyödynnämme keksintöämme parhaiten perustamalla oman yrityksen, olemmehan teknologian keksijöinä sen parhaimpia asiantuntijoita."

Kontaktiverkko kasvoi Piilaaksossa

Dahl kertoo, että Suomessa on erittäin vähän yhtiöitä, jotka ovat mukana yhdistepuolijohdebisneksessä. Sen vuoksi Comptekille oli iloinen yllätys, kun heidät valittiin Tekesin Nordic Innovation Housen REACH-ohjelmaan. Ohjelma on suunniteltu varta vasten pohjoismaisille tutkimusprojekteista alkunsa saaneille projekteille ja startupeille.

"Vuoden 2016 keväällä alkaneeseen pilottiohjelmaan valittiin kaksi suomalaista projektia. Halusimme ohjelmaan ryhmiä, jotka tulevat tutkimuksen kaupallistamisohjelmasta ja joilla on ainutlaatuinen ratkaisu tai teknologia", Tekesin kehityspäällikkö ja REACH-ohjelman suunnittelija Tiina Tanninen-Ahonen kertoo.

REACH vei Comptekin Osloon sekä San Franciscon Piilaaksoon, jossa järjestettiin tapaamisia yritysten ja asiantuntijoiden kanssa. Viikot sisälsivät luentoja ja erilaisia työpajoja.

"Ohjelma auttoi meitä valtavasti kontaktiverkon luomisessa. Saimme myös apua useilta liiketoiminnan kehittämisen ammattilaisilta", Dahl sanoo.

Comptek aikoo perustaa Turkuun laboratorion teknologian jatkokehittämistä varten. Laboratoriolla myös vauhditetaan ensimmäisten tuotteiden tuloa markkinoille. Dahl kertoo, että sopimusneuvottelutkin ensimmäisen asiakkaan kanssa ovat alkaneet.

"Markkinoilla on selkeä tarve keksinnöllemme", Dahl sanoo.

Lisätietoja

CEO Vicente Calvo Alonso
Comptek Solutions Oy
Puh. 044 240 4004
vicente.calvo(at)comptek-solutions.com


Teksti: Kaiku Helsinki

Team Finland Tekes